تهران - تحریریه - مقداد همتی، کارشناس مسائل اقتصادی در یادداشتی به بررسی خیانت در بخش کشاورزی ایران با حذف معاونت آبخیزداری و تمرکز بر سدسازی پرداخت.
مقداد همتی نوشت: آبخیزداری به زبان ساده مجموعه اقداماتی است که باعث تقویت سفرههای زیرزمینی، جلوگیری از سیلاب، ذخیرههای کوچک و محلی آب، جلوگیری از فرسایش خاک و تقویت پوشش گیاهی میشود.
از اقدامات عمرانی و بیولوژیکی آبخیزداری میشود به احداث سدهای خاکی کوچک، بندهای زیرزمینی و روزمینی سنگی-ملاتی، خشکهچینی، نهالکاری، بوتهکاری و کپهکاری و ... اشاره کرد.
در یک کلام اگر کشوری کماب هستید باید آبخیزداری کنید و اگر پرآب با خطر سیلاب هستید باید آبخیزداری کنید!
با تقریب خیلی بالا با جرات میتوان گفت میشد بجای سدسازیهای گسترده و تغییر اکوسیستم های منطقهای با اقدامات گسترده و اصولی آبخیزداری براحتی هم به کشاورزی خوب رسید هم محیط زیست را بخوبی پاس داشت.
اما اتفاقی که در ۳ تیر ۱۳۸۱ در دولت جناب خاتمی میافتد بسیار تلخ است! دولت پس از ادغام جهادسازندگی در وزارت کشاورزی دومین ضربه سهمگین را هم به پیکره منابع طبیعی کشور میزند و با حذف معاونت آبخیزداری، وظایف آنرا به سازمان جنگلها و مراتع کشور واگذار میکند!
بدین ترتیب کل بودجه آبخیزداری در کشور به کمتر از یکدهم کاهش یافته و در عمل ادامه فعالیتهای موثر آبخیزداری در کشور نابود میشود!
شاید اگر معاونت آبخیزداری تاکنون ادامه حیات داده بود اثرات مخرب خشکسالی در سالهای پیش و سیلاب در چندروز اخیر به یکدهم کاهش مییافت.
منبع:
نود اقتصادی
برآوردهای روشنی از وسعت آثار تخریبی سدسازی های گسترده در دست نیست، اما همین نکته کافی است که بدانیم منشا 90 درصد از بحران ریزگردهای ایران در غرب و شرق کشور داخلی است که به بستن آب بر روی تالابها با ساختن سد باز می گیردد. ایران تنها کشور کم آب دنیا است که اصرار دارد برای تامین برق سدسازی! کند.
پایان خبر/
نظر شما